fbpx

Miért szükséges szakmai blog a weboldaladra? És hogyan kezdj neki?

Miért szükséges szakmai blog a weboldaladra? És hogyan kezdj neki?

Blog

A digitális világban egy jól megírt, érdekes szakmai blog nem csupán az ügyfelek figyelmét köti le, hanem jelentős szerepet játszik a márkaépítésben és az online láthatóság növelésében is. Lássuk, milyen lépéseket kell megtenned a sikeres szakmai blog elindításához!

Szakmai blogod alapjainak kidolgozása

Leendő blogod célja, hogy növelje weboldalad forgalmát, bemutassa szakértelmedet és bizalmat építsen leendő ügyfeleidben. Ezért kiemelkedően fontos lesz, hogy releváns témákat válassz, amit az olvasóid értékes tartalomnak tartanak majd. Ismerd meg a célközönséged! Tudd meg, hogy milyen problémákkal küzdenek, amire Te tudod szolgáltatni a megoldást nekik. Milyen információkra van szükségük a témáddal kapcsolatban? Mi érdekli őket ezen a területen?

Szakmai blogod hangneme és stílusa

Döntsd el, milyen hangnemet és stílust szeretnél képviselni a blogon. Közvetlen legyen, vagy inkább formális? Ezt a célközönségedhez és a vállalkozásod témájához kell igazítanod. (Például ha általában tegezed az ügyfeleidet, akkor a weboldalon ne kezdj el magázódni.)

Szakmai blogod tartalomtervezése

Készíts egy hosszútávú tervet, hogy milyen témákat fogsz érinteni és milyen gyakorisággal. Egy tartalomnaptár tud segíteni abban, hogy rendszeresen és következetesen jelentess meg új tartalmat, ami létfontosságú a blogod sikeréhez. Az első félévben ideális gyakoriság a heti 1 cikk megjelentetése, későbbiekben elegendő a havi 1 új tartalom.

Érdekes tartalmakra van szükség

A cikkeidben használj vonzó címeket és érdekes bevezetőket, hogy felkeltsék az olvasóid érdeklődését. Hasznos elemek lesznek a történetmesélések, személyes vagy más ügyfelek tapasztalatainak bemutatása egy-egy bejegyzésben.

Keresőoptimalizálási alapelvek

Egy előzetes kulcsszókutatás alapján érdemes felépítened a cikkeid tartalmát. Minden cikket egy-egy keresőszóra (ez inkább egy hosszabb kifejezés lesz) szükséges megírnod. Ezért a tartalomnaptáradban a kulcsszókutatás eredményei mentén tervezd meg a tartalmakat. Jelezd magadnak, hogy melyik cikket pontosan melyik keresőszóra szánod.

Blog elhelyezkedése a weboldalon

Fontos szempont a blog elhelyezésénél, hogy könnyen megtalálható legyen a menüben, egyértelmű és érthető kategórianevekkel, hogy azok a látogatók is könnyen el tudjanak igazodni, akik még nem pontosan ismerik a témádat, hiszen elsősorban pont őket szeretnéd elérni és megszólítani a szakmai blogoddal.

A blog kinézete és felhasználói élménye kulcsfontosságú. Olvasható betűtípusra, átlátható elrendezésre és mobilbarát megjelenésre van szükség ahhoz, hogy az olvasók hosszabb időt töltsenek el az oldalon. Népszerű és látogatóbarát lehet bizonyos témák esetén a videós tartalom (vlog), amit érdemes felirattal elkészíteni, hogy azok számára is informatív legyen, akik éppen nem tudják hanggal nézni a videót.

A blogbejegyzést természetesen azért készíted, hogy a látogatóidból nagyobb eséllyel legyenek vásárlók. Ezért nagyon ajánlott minden bejegyzésed oldalán elhelyezni egy olyan cselekvésre ösztönző elemet, ami segítségével elkezdődhet az értékesítési folyamatod. A weboldalad informatív tartalmai mellett tehát mindig legyen egy következő lépés, ami irányítja az olvasódat a problémájára megoldáshoz. Lehet ez egy kapcsolatfelvételhez szükséges űrlap, vagy egy szolgáltatás értékesítési oldala stb. Ez a lépés sajnos nagyon sok értékes szakmai tartalommal rendelkező blognál elmarad, és az egyetlen, amit megtesznek, hogy feliratkozásra ösztönzik a látogatóikat. Persze ez is fontos lehetőség, amit érdemes lehet kihasználnod. De ha az olvasó már készen áll a vásárlásra, akkor ne kelljen neki az oldalon hosszasan keresgélnie, hogy hol is teheti ezt meg. Egyszerűen irányítsd őt oda.

Felhasználó- és SEO barát blogcikkek

A szakmai tartalom megírása után minden blogbejegyzést optimalizálnod kell a keresőmotorok és a felhasználók számára. A címek, alcímek és a tartalom átlátható tagolása segít a könnyű olvashatóságban és abban, hogy a keresőmotorok jobban értékeljék a tartalmadat.

Blog népszerűsítése a közösségi médiában

Az elkészült tartalmaid népszerűsítésében leginkább a közösségi felületek lesznek segítségedre, ahol mindenképpen érdemes megosztanod az új cikk linkjét, és arra ösztönözni az oldal látogatóit, hogy ők is segítsenek a megosztásaikkal. Ez nem csak azért kedvező Számodra, mert növeli a bejegyzéseid elérését, hanem egyúttal a Google számára is érthetőbbé válik, hogy az elismert közösségi portálokról is érkeznek látogatók a weboldaladra. Vagyis a tartalmadat nagyobb eséllyel ítéli érdekesnek és szakértőinek az adott témában. Ez pedig javítani fogja az oldal legfontosabb keresőszavaira elért helyezését. Egy új weboldal számára ez mindig egy hosszabb folyamat, de a folyamatosan megjelenő értékes tartalmaid mindenképpen segíteni fognak Téged ebben.