Hogyan leszel weboldal TULAJDONOS?

Hogyan indítsd el a saját weboldalad? Melyik árajánlatot válaszd?
Kérlek, oszd meg, ha hasznosnak találtad!

Azt elvileg már tudod (ha elolvastad a korábbi írásaimat, akkor biztosan emlékszel), hogy egy ingyenes weboldalkészítővel NEM leszel weboldal TULAJDONOS. Minden “cuccod”, amit oda feltöltesz, az ott is fog maradni, amíg fizeted a havi díjakat. De ha elvinnéd esetleg máshová, na azt már nem tudod megtenni… Mármint úgy egyben az egészet. Mert nyilván a képeket és a szövegeket külön-külön el tudod vinni, csak hát azt újra kell feltenni majd egyenként egy JÓL MŰKÖDŐ weboldalra. 

No, de elvileg legutóbb már megnéztünk pár lehetőséget, amikkel el tudsz kezdeni “jelen lenni” a neten. És ezeknek még hosszú távú értelmük is van, úgyhogy érdemes ezekkel kezdened, ha éppen nincs még meg a pénzed (vagy azt hiszed, hogy nincs meg) egy színvonalas és jól működő weboldal fejlesztését kifizetni.

Tehát előző írásom alapján ott tartunk, hogy kértél (néhány) árajánlatot webfejlesztőktől. És akkor itt talán már jól össze is zavarodtál, hiszen az 50.000 Ft-tól a 2.000.0000-ig kb. mindenféle összeg szerepelhet ezeken az ajánlatokon. 

El kell mondanom Neked, hogy nem mindig a legdrágább a legjobb. És azt is tudnod kell, hogy nem mindig a legolcsóbb a VALÓBAN legolcsóbb. Ahogyan ez a saját szakmádban is nyilván így van. Az árazás sok összetevőtől függ, ez nem újdonság Számodra sem. Van az a magas árajánlat, amit csupán azért adnak, hogy messziről kerüld el őket, mert ők nem Rád vannak specializálódva. És van az az alacsony ár, amit azért adnak, mert éppen annyira nincs munkájuk, hogy annyiért is szívesen megcsinálják Neked, de talán nem is tudják pontosan, hogy mit és hogyan fognak megcsinálni.

Nyilván valahol középen van a Számodra megfelelő út. Hallgass a megérzésedre! Nem tudok jobbat tanácsolni, mint hogy nézd meg azt az embert, hogy tudnál-e vele akár hosszútávon is SZÍVESEN együttműködni. Mert a honlapok többsége sosem lesz teljesen kész. Mindig lehet rajta csiszolnivaló, vagy bővítenivaló. Igényel karbantartást stb. Válaszd azt a webfejlesztőt:

  • aki egyenrangú félként kezel (igen, ez gyakran nincs meg sajnos),
  • aki szimpatikus Neked (igen, ma már nem csak a monitor mögé elbújó furcsa figurák készítenek weboldalakat), 
  • akinek vannak ötletei a honpaloddal kapcsolatban (akár megjelenési, akár marketing témában is),
  • akit a megadott fizetési ütemezésnek megfelelően ki fogsz tudni fizetni anélkül, hogy romokba döntenéd a cégedet (hiába van készen félig az oldalad, ha a többi pénzt nem tudod kifizetni, akkor az első felének sem volt értelme)

Még azt is érdemes itt megjegyeznem, hogy az általad kért funkciókat sok esetben nem kell egyszerre “beletenni” a weboldaladba. Hogy értem ezt?

Lehet, hogy először csak elindítasz egy weboldalt, aminek van mondjuk 5 aloldala. Kapcsolat, rövid leírás, néhány kép. Aztán ezt bővítheted például egy bloggal, ahol szakértőként tudod bemutatni magadat, és leírsz csomó olyan dolgot, ami az ügyfeleidet érdekelheti. Aztán lehet ezt később bővíteni időpontfoglalóval, vagy letölthető információkkal. Feltölthető referenciákkal, vásárlói véleményekkel. Vagy bővítheted webáruházzal, oktatási felülettel. 

A lényeg, hogy amikor bővül valami funcióval, csak akkor kell majd kifizetned a bővítés árát. Ezért írtam az előző cikkben, hogy részletesen legyen rajta az árajánlaton, hogy melyik funkció beépítése esetén mennyivel nő majd a szükséges befektetendő összeg. Így el tudod dönteni, hogy induláskor mit pakolsz bele a honlapodba, és mikor tervezed a további bővítéseket.

Ez a folyamat hogy tetszik? Talán már nem is nyom agyon a beláthatatlan mennyiségű pénzbefetketés tudata, ugye? 

De ha mégsem tetszene ez az elgondolás, akkor következő írásomban megmutatom Neked, hogy mikor éri meg mégis egy ingyenes weboldalkészítővel dolgoznod. Illetve hamarosan hozom Neked a saját készítésű WordPress oldalak előnyét és hátrányát is. Érdemes lesz ezeket is elolvasnod😉

Csilla vagyok. Honlapod Megalkotója.

💻💻💻💻 🙌

Kérlek, oszd meg, ha hasznosnak találtad!

Weboldaltulajdonosok mondták

Weboldalra van szükséged?