fbpx

Hogyan legyen meggyőző a weboldalad? Íme egy kis segítség a tervezéshez!

Hogyan legyen meggyőző a weboldalad? Íme egy kis segítség a tervezéshez!

Blog

A jól megtervezett online jelenlét alapjai

Az online világban a vállalkozások sikere legtöbb esetben egy jól megtervezett weboldallal kezdődik Ahogy egy üzlet kirakata vonzza a vásárlókat, úgy a weboldal is ezt az első benyomást adja majd meg vállalkozásodról. Ebben a cikkben megpróbálok segíteni Neked a weboldal tartalmának és struktúrájának megtervezésében, hogy ne csak szép legyen, hanem hasznos is a látogatóid számára.

A weboldal tartalmának szakértelme

Ma már egy vállalkozás hitelességét és szakértői státuszát jelentősen meghatározza a weboldalának tartalma. A informatív, érthetően megírt és releváns tartalom nem csupán információt nyújt, hanem bizalmat is épít az ügyfelekben. Egy szakértői blog vagy alaposan kidolgozott szolgáltatási leírások nem csak a vállalkozás profizmusát mutatják, hanem segítik a leendő ügyfeleidet abban is, hogy megalapozott döntéseket hozzanak. Hiszen nem csak a látogatókat akarjuk bevonzani, hanem természetesen elégedett az ügyfélkapcsolatok elérése a fő célunk.

SEO és a weboldal tátogatottságának növelése

A keresőmotorok, mint a Google, kulcsfontosságúak egy weboldal látogatottságának növelésében. Egy jól megtervezett SEO (keresőoptimalizálás) stratégia a weboldal látogatottságát növeli. A folyamatosan frissülő, keresőoptimalizált tartalom segíti a weboldalad jobb rangsorolását. Ezáltal szélesebb közönséghez juthatsz el, akik érdeklődhetnek terméked vagy szolgáltatásod iránt.

Tartalomstratégia és kulcsszókutatás

A weboldal tartalmi felépítésének, stratégiájának kialakítása kulcsfontosságú lépés a sikeres online jelenléted felé. A stratégiád meghatározza, hogy milyen tartalmat készíts, mikor és hogyan publikáld azt. A stratégiád kidolgozását a célközönség meghatározásával kell kezdened. Kiket akarsz elérni a tartalmaiddal? Ezt részletesen ki kell dolgoznod magadnak, hiszen már ez az egy lépés is segíteni tud, hogy a tartalmaidat a célközönség számára érthető és érdekes módon fogalmazd meg.

Következő lépés a kulcsszókutatás, ami lehetővé teszi, hogy megértsük, milyen témákban és kulcsszavakban érdekeltek leginkább a potenciális ügyfeleid.

A kulcsszókutatás során felfedezett kulcsszavak és kifejezések segítenek abban, hogy tartalmaidat a célközönség igényeihez és keresési szokásaihoz igazítsd. Emellett ezekre a kulcsszavakra optimalizálva az adott tartalmaidat, növelni lehet a weboldalad organikus látogatottságát (ők azok a látogatók, akik NEM hirdetésre érkeznek). Ha jól megtervezed a tartalmaid felépítését, akkor nem csak a weboldal látogatottságát növelheted, hanem szakértővé is válhatsz a célközönséged szemében.

A weboldal kialakításának és struktúrájának fontossága

A weboldal kialakítása alapvetően befolyásolja a célközönséged véleményét a vállalkozásodról. Egy jól strukturált, könnyen navigálható és vizuálisan vonzó weboldal növeli a felhasználói élményt, segítve ezzel az új ügyfelek bevonzását.

A menüpontok megtervezésekor fontos, hogy a weboldal logikusan legyen felépítve.

A kulcsfontosságú menüpontok, mint a ‘Rólunk’, ‘Szolgáltatásaink’, ‘Kapcsolat’ és a ‘Blog’ vagy ‘Hírek’ oldalak, segítik az ügyfeleket a keresett információk gyors megtalálásában. Ezenfelül egy GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések) menüpont segíthet a gyors informálódásban azoknak, akiknek nincs idejük hosszasan olvasgatni az oldaladon. Természetesen a menüpontok neveit „személyre szabhatod” a vállalkozásod témájának megfelelően. Az a fontos, hogy beszédes menüpontokat használj, és tényleg csak a legfontosabbak legyenek a menüben.

A weboldal struktúrájának átláthatónak kell lennie. A felhasználó számára legyen egyértelmű, hogy éppen hol tart az oldalon, és könnyedén kell tudniuk navigálni a különböző tartalmak között. Az ún. „breadcrumb” (=kenyérmorzsa) navigáció használata hasznos lehet, ha a weboldal felépítése összetettebb. Ez a felhasználó aktuális helyzetét mutatja a weboldalon, és segít neki „egy szinttel feljebb” lépni. (Érdekesség: A „breadcrumb” elnevezés a Jancsi és Juliska meséből származik, ahol a gyerekek az elszórt kenyérmorzsával jelölték az útjukat, hogy visszataláljanak a kiindulóponthoz.)

A mobilbarát kialakítás és a weboldal sebességének optimalizálása

A mobilbarát weboldal napjainkban alapvető követelmény. Egy weboldal, amely nem jelenik meg megfelelően a mobil eszközökön, könnyen elveszítheti a látogatóit, mivel egyre többen használnak okostelefonokat és táblagépeket az internetezésre. Egy reszponzív webdesign biztosítja, hogy weboldalad minden eszközön tökéletesen jelenjen meg, javítva ezzel az ügyfél élményt és növelve az esélyét annak, hogy látogatóid ügyfelekké váljanak.

Egy másik fontos szempont a weboldal sebessége. A gyorsan betöltődő weboldalak nem csak a Google szempontjából előnyösek, hanem a felhasználói élményt is javítják. A lassú weboldalak elriaszthatják a látogatókat és csökkenthetik a konverziós arányokat. A weboldal sebességének növelése érdekében érdemes optimalizálni a képeket, eltávolítani a felesleges kódokat és használni a gyorsítótárat.

A tervezés tehát létkérdés

A hatékony online jelenlétedhez tehát létfontosságú lesz a weboldal gondos és alapos megtervezése. Ne siesd el! Haladj lépésről lépésre:

  1. Célközönség meghatározása
  2. Kulcsszókutatás
  3. Tartalom logikai felépítése: mi lesz a szakmai blogban? milyen kategóriákra bontod? hány oldalra bontod a szolgáltatásaidat?
  4. Milyen útvonalon szeretnéd a látogatóidat „terelni”?
  5. Menüpontok elnevezése

És ha esetleg elakadtál, kérj bátran szakmai segítséget, mert tényleg sok múlik rajta!