fbpx

Legfontosabb lépések weboldalad biztonságához

Legfontosabb lépések weboldalad biztonságához

Blog

Ebben a cikkben leírom, hogy miért fontos foglalkoznod a weboldalad biztonságával és karbantartásával. És megmutatom az alapvető biztonsági és karbantartási lépéseket, amikre mindenképpen érdemes figyelned.

1. Rendszeres biztonsági frissítések

A weboldalad rendszeres frissítésére azért van szükség, mert így tudjuk minimalizálni a weboldal sebezhetőségét. Tehát az oldaladon használt összes szoftver és bővítmény legyen naprakész, hogy csökkenteni tudjuk a biztonsági réseket.

2. Biztonsági mentések

Készíts rendszeresen biztonsági mentéseket a weboldalad adatairól, hogy egy oldalfeltörés esetén gyorsabban helyreállíthasd az eredeti állapotot. A mentés ideális gyakorisága a weboldal módosításainak rendszerességétől függ. Ha gyakran kerül fel új tartalom, akkor akár naponta is szükség lehet a mentésekre. Statikusabb tartalmak esetén elegendő a heti vagy havi egyszeri mentés. A weboldal biztonsági mentését célszerű egy külső meghajtóra is elvégezned, arra az esetre, ha éppen a tárhelyszolgáltatónál történne egy nehezen helyreállítható probléma.

3. Erős jelszavak és felhasználónevek

Legfontosabb lépések weboldalad biztonságához

WordPress weboldalad esetén nagyon fontos megemlíteni, hogy felhasználónévnek „tilos” könnyen beazonosítható nevet megadnod. Pl. ne használd a saját neved, a domainnév részletét, vagy az admin elnevezést (amit alapvetően felajánl a WordPress a telepítés előtt). És a jelszó is legyen biztonságos. Egy könnyen feltörhető weboldallal ugyanis több más weboldal működését is veszélybe sodorhatod, amik a tárhelyszolgáltatód ugyanazon tárhelyein találhatóak. Erre tehát nagyon fontos odafigyelnünk nem csak a magunk, de mások érdekében is.

4. Hibaelhárítás és karbantartás

A rendszeres karbantartás segít a weboldalad zökkenőmentes működésében. Egy-egy frissítés esetén előfordulhat, hogy a weboldalon használt bővítmények „összeakadnak”, ami a weboldal részleges és teljes leállásához is vezethet. Ezért érdemes legalább a frissítések után ellenőrizned a weboldal működését. Mert ha napokig nem teljesít megfelelően, akkor ez a kiesés a látogatóid elvesztésén túl rossz hatással lehet a keresőkben eddig elért helyezéseidre is.

A weboldal megfelelő biztonsága és karbantartása tehát nagyban befolyásolja a látogatóid böngészési élményét az oldalon és a találati listán korábban már elért eredményeidet is. Ha szeretnél további fontos infókat olvasni, amik vállalkozásod online jelenlétét eredményesebbé tehetik, akkor kezdésnek ezt az összefoglaló cikket érdemes elolvasnod: Hogyan kezdj neki weboldalad elkészítésének – útmutató