fbpx

Weboldal sajátkezűleg?

Blog

Azt ígértem legutóbbi írásomban, hogy hozok egy ötletet Neked, ha az új vállalkozásodat minimális befektetéssel szeretnéd az internetre vinni. 

Jó hír: ezt meg tudod tenni!

Rossz hír: pénzbefektetés helyett szükséged lesz igen sok befektetett időre, amit az induló vállalkozásodtól vonsz majd el. 

De mégis, kb. mennyi időről van ilyenkor szó???

Engedd meg, hogy röviden leírjam az én sztorimat. Abból el tudod majd dönteni, hogy bele tudsz-e vágni egyedül.

Én 2018-ban zártam le korábbi vállalkozásom, aminek egyáltalán semmi köze nem volt a webfejlesztéshez. Akkor éppen babát vártam, így semmilyen új munka elkezdéséhez nem lett volna ideális az időzítés. Egyedül voltam itthon, így elkezdtem írogatni a gondolataimat, amit néhány ismerős biztatására blog formába is szerettem volna önteni. Talán rájöttél: igen, itt kezdődött🙂

Rengeteg időm volt, tanulni pedig mindig is szerettem, ha valami elindította a fantáziámat egy bizonyos téma irányába. Így hát nekiültem videókat tanulmányozni a neten… 

Van rengeteg weboldalkészítést oktató ingyenes videó a youtube-on, gyakorlatilag nehéz lenne a téma “végére érni”. Elkezdtem hát elkészíteni a blogomat ezek segítségével…

(Én WordPress-t használtam akkor, és azóta is “vele” dolgozom. Jó szívvel ajánlom Neked is! – ez volt a cikk „ötlet” része, amit ígértem a bevezetőben. De jelen esetben a cikk többi sora a fontosabb, hidd el🙂)

No, de milyen is legyen a blog? Mit hová tegyek rajta? Milyen színeket használjak? Rengeteg apró kérdés, amivel újra és újra elakadtam. Rengeteg variációt kipróbáltam. Mindenféle vizuális torzszülöttek jöttek létre ezekben a hetekben. Mert ami másnak a blogján jól nézett ki, azt vagy nem tudtam még reprodukálni a tudásommal, vagy az én képeimmel, tartalmaimmal  egészen más megjelenése lett. Sehogyan sem akart jól kinézni. 

Itt belóg, ott kilóg. Ha mobilon nézem szétesik. Vagy ha épp mobilon jó, akkor laptopon katasztrófa az egész. Olyan lassan tölt be, hogy közben lefő a kávém… És még ezer kijavításra szoruló apróság, amitől egy olvasó menekül a weboldalról.

És ez csak egy induló blog volt persze. Zéró vesztenivalóval. Nem a vállalkozásom…

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy első gyerkőcöm születése után (ne is kérdezd, ez kb. ezer éve volt már) szintén autodidakta módon sikerült megtanulnom egy hirdetési újság teljes szerkesztését. A hirdetések megtervezésétől kezdve egészen a nyomdába küldésig. Hétvégén kipattant a fejünkből, hogy ezzel fogunk foglalkozni. Hétfőn megnyitottam a programot a gépemen életemben először. Csütörtökre pedig a nyomdában kellett lennie a cuccnak. Akkor még jobban bírtam az éjszakázást, szó se róla, úgyhogy beért a nyomdába időben az anyag🙂 Szóval én alapból is szeretek ilyen dolgokkal bíbelődni, megvalósítani a számítógépen az elképzeléseimet. Egy ilyesfajta ambició nélkül szerintem NE ugorj bele az üzleti oldalad elkészítésébe. Mert kb az összes hajad megőszül közben (Ősz hajúak és kopaszok tehát előnyben😉) 

Hidd el, egy “gyenge” oldallal elindulni sokkal rosszabb lesz, mint várni pár hónapot, és lépésről lépésre felépíteni egy szakrétő segítségével az oldaladat. 

Nem is beszélve róla, hogy kb. ugyanakkor fogsz elkészülni Te magad a (ténylegesen működőképes) weboldaladdal, mire már a szakértő is elkészült volna vele (például egy ütemezett kifizetéssel, ami ugye kevésbé fájdalmas az elinduláskor).

Vissza az én sztorimra: Akkoriban összeraktam tehát egy blogot magamnak. Annyira voltam vele elégedett két évvel később, hogy inkább újrakezdtem a nulláról 🙂 Az első megjelenése óta már 3 év telt el (uh, ezt csak most számoltam ki, még engem is meglepett). Rengeteg tudást szedtem fel közben magamra. (És még mindig rengeteget kell felszednem.) De a saját blogommal most is csak 80%-ban vagyok elégedett. És van kb 10 cikk a fejemben, amit még le sem írtam. Ez utóbbit csak azért tartom fontosnak elmondani, hogy mennyire másképp lesz az a valóságban, mint amikor elképzeled, hogy majd gyártod a tartalmat az oldaladra és közben még meg is csinálod csili-vilire.

Persze tudom, hogy én nem vagyok egy IT géniusz, és Te lehet, hogy sokkal gyorsabban tanulsz nálam (bár én balkezes vagyok ám😉) De a 3 év alatt nekem nem volt egyéb munkám, mint a tanulás, gyakorlás. 

Naponta 4-5 órán át tanultam gyakorlatilag egész 2019-2020-ban. Ez persze már nem az ingyenes videókból történt. Mert akkor már tudtam, hogy nem fogok megállni a saját blogom elkészítése után, ezért aztán invesztáltam egy profi képzésbe. És a tanulásomnak azóta sincs vége…

Szóval ha belevágsz, akkor legyél nagyon-nagyon-nagyon elszánt és kitartó🙂 Kívánom Neked, hogy sikerüljön! 

Ha pedig elakadnál (vagyis már a hajad hullik, őszül, vagy égnek áll), akkor természetesen szívesen megcsinálom Neked! Mármint persze nem a hajadat, mert ahhoz aztán egyáltalán nem értek😉 De weboldalakban már egészen otthonosan mozgok. Írj, vagy hívj fel, ha segíthetek Neked is!

Következő cikkeimben pedig arról írok majd Neked, hogy milyen kérdésekkel keresnek meg legtöbben, akik weboldal elindításán gondolkoznak. Hogy lásd, nem csak Téged foglalkoztat egy-egy (szerinted buta) kérdés. És hogy nem csak Te akadsz el bizonyos pontoknál. Pár nap, és hozom az elsőt😉

Csilla vagyok. Honlapod Megalkotója.

💻💻💻💻  

🙌