fbpx

Weboldalkészítő eszközök összehasonlítása

Weboldalkészítő eszközök összehasonlítása

Blog

A weboldalkészítő eszköz kiválasztása fontos lépés lesz vállalkozásod számára, hiszen nagy mértékben múlik ezen weboldalad későbbi eredményessége. Ebben a cikkben röviden bemutatom a népszerű ingyenes lehetőségeket.

Ingyenes weboldalkészítők Magyarországon

Ha úgy érzed, hogy nem állsz még készen pénzügyileg arra, hogy webfejlesztő készítse el a weboldaladat, akkor az alábbi lehetőségeket érdemes átnézned. Több ingyenes weboldalkészítő platform is elérhető, amelyek különféle funkciókat és dizájnlehetőségeket kínálnak. Drag-and-drop szerkesztőfelületüknek köszönhetően, ha van egy kis affinitásod, időd és energiád, akkor viszonylag könnyedén juthatsz egy egyszerű és működőképes weboldalhoz. Ezek a platformok természetesen csak bizonyos korlátok között ingyenesek, ha a sablonokon túl szeretnél gondolkodni, akkor már havi előfizetéses rendszerben működnek. Ilyenek például:

Ezeken kívül is van még jónéhány lehetőség, érdemes mazsolázni közöttük, bár a korlátaik – ami miatt hosszútávon nem lesznek hasznosak számodra – teljesen azonosak.

Az ingyenes weboldalkészítő platformok hátrányai

az ingyenes weboldalkészítő eszközök hátrányai - Csilla a weben

Az ingyenes weboldalkészítő eszközök első ránézésre igen vonzóak, ha költséghatékonyan szeretnél weboldalt létrehozni. (Márpedig ki ne szeretne?) Fontos azonban ismerned a hosszútávú hátrányait ezeknek az eszközöknek, amelyek befolyásolják a weboldalad hatékonyságát és növekedési lehetőségeit.

1. Korlátozott vagy nem saját domain

Az ingyenes verziók csak egy bérelt aldomaint biztosítanak (pl. ateweboldalad.webnode.hu), ami egyáltalán nem nyújt professzionális megjelenést. Saját domain használatát már csak havi díj ellenében veheted igénybe. Ebben az esetben kb. havonta fizetsz annyit a saját domainnév használatáért, amit egy saját weboldal esetén évente fizetnél ki.

2. Korlátozott keresőoptimalizálási lehetőségek

A legfontosabb hátrány Számodra ez lesz. Az ingyenes platformok ugyanis csupán igen korlátozott SEO beállítási lehetőségeket kínálnak, és a Google sem részesíti előnyben a keresési találatok rangsorolásánál az ilyen platformokon készült oldalakat. Ezáltal szinte teljesen ellehetetlenül a weboldalad megtalálhatósága. A jó SEO ma már létfontosságú az organikus elérésekhez és a weboldal forgalmának növeléséhez.

3. Korlátozott testreszabhatóság és funkcionalitás

Az ingyenes platformok gyakran korlátozzák a dizájn testreszabási lehetőségeit és a funkciókat, ami megnehezíti a weboldalad igazán igényes kialakítását. Ezzel pedig a látogatóid élménye kerül veszélybe, vagyis leendő potenciális ügyfeleket veszíthetsz el.

4. Branding és reklámok

Az ingyenes verziók gyakran tartalmaznak „idegen” reklámokat a weboldaladon, ami elvonja a látogatók figyelmét a saját tartalmadról. ÉS ráadásul egyáltalán nem jó üzenet a látogatóid felé. Borzasztóan negatívan befolyásolja a vállalkozásod hitelességét.

WordPress: a legnépszerűbb választás

Az eddig felsorolt lehetőséghez képest egy ideális választásnak gondolom a WordPress-t, ami szintén egy ingyenes weboldalkészítő eszköz. Magasan a legnépszerűbb CMS (content management system = tartalomkezelő rendszer) világszerte, ezáltal Magyarországon is. Ennek mi lehet az oka? Nézzük mit tud a WordPress:

A WordPress CMS előnyei - Csilla a weben
  • Rugalmasság és testreszabhatóság: A WordPress lehetővé teszi, hogy teljes mértékben testre szabd a weboldaladat, több ezer ingyenes (magasabb igények esetén pedig fizetős) sablonnal és bővítménnyel.
  • Közösség és támogatás: Egy hatalmas fejlesztői és felhasználói közösség áll rendelkezésre, amely segítséget és útmutatást nyújthat elakadás esetén.
  • Funkcionalitás: A WordPress rendkívül sokoldalú, támogatja a blogokat, e-kereskedelmi weboldalakat, portfóliókat stb.
  • SEO-barát: A WordPress egyszerűen keresőoptimalizálható, és a Google abszolút előnyben részesíti az itt felépített weboldalakat az ingyenes és az egyedi fejlesztésű weboldalakhoz képest. Ezáltal van esélyed jobb helyezést elérni a keresőmotorokban.

Azt azonban meg kell említenem, hogy a sokkal részletesebb beállítási lehetőségei miatt egy WordPress weboldal létrehozásához sokkal több időre, energiára lesz szükséged, amit a rendszer tanulására és kiépítésére kell majd fordítanod. És mindenképpen szükséges hozzá némi technikai érzék is. Ha mindezekkel rendelkezel, akkor csupán a domainnév és a tárhely lesz az egyetlen költséged az induláskor.

Összehasonlítás és választás

Amikor weboldalkészítő eszközt választasz, fontos megfontolnod tehát a következő szempontokat:

  • Könnyű használat: Mennyire könnyű megtanulni és kezelni az adott platformot?
  • Testreszabhatóság: Mennyire tudod testreszabni a weboldalad dizájnját és funkcionalitását?
  • Támogatás: Milyen támogatást és tanácsadást (és milyen nyelven) kínál a platform az elakadásaid esetére?
  • Költségek: Milyen költségekkel jár a platform használata hosszútávon?

A weboldalad létrehozásához vezető első lépésekben ez az átfogó, útmutató cikkem is segíthet: https://csillaaweben.hu/weboldal-hogyan-kezdjek-hozza/